Dragen

Dragen in een draagdoek is iets wat al duizenden jaren gebeurt. In de meeste niet-Westerse culturen is het ook heel gewoon. De laatste jaren zien we het in Nederland ook steeds meer opkomen. Dit komt deels doordat bekende Nederlanders meer zijn gaan dragen, maar ook omdat uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt hoe belangrijk dragen is.

Een baby heeft behoefte aan nabijheid en geborgenheid. Door een baby veel te dragen kun je sneller reageren op zijn/haar behoeftes. Hierdoor huilen deze kinderen aanzienlijk minder, groeien ze beter en heeft het een positieve werking op de ontwikkeling en hechting. Bovendien voelt het voor je kleintje heel vertrouwd. Het heen en weer wiegen en strak tegen je aanzitten, doet hun denken aan de baarmoeder. Daarnaast kunnen ze goed om zich heen kijken, voor alle nieuwe indrukken en als het ze even teveel wordt, lekker wegkruipen bij mama of papa. Kinderen die veel gedragen worden, hebben daardoor ook aantoonbaar minder stress. En het voordeel als ouder is, dat je zelf je handen vrij hebt terwijl je er tegelijkertijd wel voor je kindje kan zijn.

Dragen kan al vanaf de eerste dag. Wel raden we aan om niet te moeilijk te beginnen. Je hebt meerdere opties. Een draagzak, een rekbare draagdoek of een geweven draagdoek. In principe zijn ze allemaal goed, mits je de draagdoek goed knoopt en in het geval van een draagzak, gebruik maakt van een ergonomische variant. De veel verkochte BabyBjorn is hier helaas minder voor geschikt. Kinderen horen niet met hun gezicht van je af te zitten, maar met het gezicht naar je toe. Daarnaast zitten bij deze draagzak ook de heupen in een niet-ergonomische houding, wat mogelijk heupklachten kan verergeren. De heupkopjes van de baby zijn bij de geboorte nog niet uitgehard en de beste houding om ze te laten uitharden is de ‘kikkerhouding’, die met een ergonomische draagzak of draagdoek makkelijk bereikt kan worden. In deze houding drukken de knietjes bovendien zachtjes in het buikje, en door de bewegingen van de moeder geeft de baby zichzelf zo een continue buikmassage, wat helpt darmkrampjes te voorkomen of te verhelpen. Ook voor baby’s met reflux is het heel prettig rechtop gedragen te worden.

Daarbij biedt een goede draagdoek en draagpositie lichamelijke voordelen voor zowel de moeder als de baby. De draagdoek verdeelt het gewicht van de baby over beide schouders, rug en eventueel heupen van de moeder, waardoor deze haar spierkracht langzaam opbouwt. Ook moeders met bekkeninstabiliteit kunnen dragen en de klachten verbeteren vaak zelfs, omdat de spiergroepen van de buik en de rug getraind worden.

Twijfel je of je de goede draagzak hebt? Vraag het aan Pascalle. Zij heeft zich in de onderwerp gespecialiseerd en haar eigen kinderen met veel plezier vele jaren gedragen. In de praktijk is het mogelijk om eventueel een geweven doek te lenen. Wil je echt intensief gaan dragen, dan raden wij je aan om een draagconsult af te nemen. Hiervoor kun je terecht bij een draagconsulent. Wij werken onder andere samen met draagconsulent Miranda Kila. Lees nog meer over de voordelen van dragen onder het kopje Natuurlijk Ouderschap en lees de achtergrond van onze natuurlijke behoeftes tot dragen.

Vluchters, Verstoppers en Dragers (download)