Wanneer je kindje geboren wordt heb je twee keuzemogelijkheden als het gaat om het soort voeding. Je kunt borstvoeding en kunstvoeding geven. In Nederland starten veel moeders met het geven van borstvoeding. Dit kan verschillende redenen hebben. Door de World Health Organisation wordt het aangeraden om je kindje borstvoeding te geven. Dit heeft ermee te maken dat borstvoeding vele voordelen heeft ten opzichte van kunstvoeding.

Borstvoeding bevat vele essentiële voedingstoffen die niet kunstmatig te maken zijn en in kunstvoeding dus ontbreken. Het gaat hierbij vooral om de noodzakelijke groeifactoren, essentiële vetten en beschermende stoffen tegen ziektes. Bekijk eens het overzicht van de van beide soorten voeding.

Doordat kunstvoeding deze optimale voedingsstoffen mist hebben kunstgevoede kinderen onder andere:

  • meer kans op obesitas

  • vaker infecties bijvoorbeeld aan luchtwegen en darmen

  • meer kans op allergieën

  • meer kans op diabetes op latere leeftijd

  • meer kans op astma


Doordat borstvoeding deze belangrijke stoffen wél heeft krijgt jouw kindje daarmee de beste start. Zo zorg je door het geven van borstvoeding dat jouw kindje:

  • een goede hechting met jou kan opbouwen

  • aan zijn/haar sociale behoefte komt

  • de organen zich optimaal kunnen ontwikkelen

  • een kleinere kans heeft om een groot aantal ziektes te krijgen.


Het geven van borstvoeding heeft ook vele voordelen voor jou als moeder. Zo is de kans dat jij bepaalde soorten kanker krijgt kleiner, kom je sneller op je oude gewicht terug en slaap je als moeder vaak meer doordat je geen flesjes hoeft op te warmen of omdat je baby geplaagd wordt door krampjes of allergieën. Wil je alle meer informatie over de voordelen van borstvoeding. Lees dan het artikel 101 redenen om borstvoeding te geven.


Hoe lang geef je borstvoeding?
Vaak wordt de vraag gesteld hoe lang het nodig is om borstvoeding te geven. In principe is borstvoeding de norm voor jonge kinderen. Zo adviseert de World Health Organisation in ieder geval de eerste 6 maanden volledige borstvoeding te geven (dus zonder aanvullende hapjes/dranken) en tot minstens twee jaar borstvoeding te combineren met ander eten en drinken. Hoe lang je borstvoeding wenst te geven is van vele aspecten afhankelijk; bijvoorbeeld je culturele opvattingen, je leefomstandigheden en persoonlijke normen en waarden. Elke dag dat je je kindje borstvoeding geeft is goed; variërend van een aantal dagen tot aan een aantal jaar. Als je wilt onderzoeken of je bij een bepaalde periode wilt stoppen en dit wilt afwegen tegen alle voordelen van borstvoeding per periode, lees dan het artikel Wat als ik wil stoppen met borstvoeding geven?

Voorbereiding
Vind je het fijn om je goed voor te bereiden op het geven van borstvoeding? Dan kun je je opgeven voor onze informatieavond borstvoeding. Daar geeft Caroline Kruger (lactatiekundige IBCLC)  alle ins and outs over borstvoeding in de eerste weken en hoe je de kans het grootst maakt dat je borstvoeding slaagt! Wij adviseren rond de 30 weken deze informatieavond samen met je partner te bezoeken. 

Details:
Een keer per maand op dinsdagavond
Tijd: 19.30 - 21.30 
Plaats: Dillenburgstraat 11b, 3071 HA Rotterdam

Aanmelden via het aanmeldformulier.


Inloopspreekuur borstvoeding
Omdat een goede begeleiding bij borstvoeding heel belangrijk is en een normaal verloop van borstvoeding vele variaties kent, hebben wij op onze hoofdlocatie elke donderdag van 10.00 - 12.00 een gratis inloopspreekuur voor borstvoedende moeders. Hier kun je jouw kindje wegen en vragen stellen aan lactatiekundige Caroline Kruger van Nultien Borstvoeding’. Wil je een uitgebreid consult omdat je meer vragen hebt of omdat je zit met een probleem, kun je bij Caroline terecht voor een consult. In verband met het coronavirus is het inloopspreekuur alleen toegankelijk op afspraak. Via whatsapp (0621512950) kun je een afspraak maken.


Links:

Kunstvoeding
Uiteraard verplicht niemand je om borstvoeding te geven. Is kunstvoeding voor jou een weloverwogen keuze? Dan zullen we je daar ook zeker in steunen! Informeer goed welk soort merk kunstvoeding je wilt gaan geven en haal ter voorbereiding een paar flessen en spenen in huis. Zorg dat je de eerste maanden de zuigelingenvoeding geeft die geschikt is voor 0 tot 6 maanden Bij zowel borst- als kunstvoeding is melk de hoofdvoeding voor een baby tot minstens 1 jaar. 

Ook kunstvoeding uit een fles kun je aanbieden op een manier die aansluit bij de natuurlijke drinkmanier en maaginhoud van je baby en kun je ‘voeden op verzoek’.