Je kunt er als ouders voor kiezen om in de nacht je baby dicht bij je te houden door samen te slapen. Daar zijn veel voordelen aan, als belangrijkste dat het de kans op wiegendood verkleint. Zeker voor moeders die borstvoeding geven, is samen slapen erg prettig. Je merkt voedingssignalen snel op, waardoor je je kind gelijk aan kan leggen en zo beide de meeste slaap krijgt. De Amerikaanse Professor James J. McKenna heeft hier heel erg veel onderzoek naar gedaan en heeft zelfs een speciaal slaapinsitituut waar onderzoek gedaan wordt naar slapen met je baby. Op zijn website vind je veel meer informatie.

Naast dat je meer slaapt krijgt bevordert samen slapen de veilige hechting en binding met je kind, wat de basis is van hoe je functioneert als mens. Je geeft je kind continu de bevestiging dat je er bent als hij je nodig heeft, of dat nu overdag is of in de nacht, wat ervoor zorgt dat hij zelfstandig de wereld durft te gaan ontdekken. Samen slapen volgt dus in zekere zin de behoefte van je kind en valt daardoor ook binnen de visie van ‘Natuurlijk Ouderschap’.

Zijn er nadelen of risico’s aan samen slapen?
Er is veel verwarring over terminologie als het gaat om samen slapen met je baby en er gaan veel fabels en onjuistheden over rond. Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de ouders op een gegeven moment een keer met hun kind in bed belandt. In onze westerse maatschappij is het, in tegenstelling tot een groot deel van de wereld, niet de culturele norm om met je kind te slapen en mist er daardoor veel kennis over hoe het wel veilig kan. Als ouders niet weten hoe ze veilig met hun baby kunnen slapen kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Wij willen jullie hier informeren over de belangrijkste gevaren maar ook over de voorwaarden hoe je het risico hierop kunt verkleinen en hoe je, indien je daarvoor kiest, geïnformeerd een veilige situatie voor jou en je baby kunt creëren. 

Checklist samen slapen
Ben je van plan om samen met je kind(eren) te gaan slapen? Bereid je dan goed voor door het lezen van voldoende informatie. Op de website van samen slapen staat een handige checklist die wij aanraden om te gebruiken. Welke vorm van samen slapen je ook wilt gebruiken.

Links: