In Nederland heeft iedereen de mogelijkheid om prenatale screening te verrichten. Prenatale screening is onderzoek naar afwijkingen bij de ongeboren baby. Jouw verloskundige zal vragen of jij hier meer informatie over wilt en zal jouw keuzemogelijkheden met jou bespreken. Zij zal jou ondersteunen in het maken van de beslissing om wel of niet te onderzoeken. De onderstaande informatie houden wij om die reden beknopt. Voor meer informatie verwijzen wij graag naar de website van Screeningen tijdens de zwangerschap en na de geboorte.

Er zijn twee soorten prenatale screening:

1. Onderzoek naar downsyndroom, edwardssyndroom en patausyndroom: de NIPT.

2. Onderzoek naar lichamelijke afwijkingen: de 13 wekenecho en de 20 wekenecho.

Je beslist zelf of je deze onderzoeken wilt laten doen.

De NIPT (niet-invasieve prenatale test):

Vanaf april 2017 kan iedere zwangere ook direct kiezen voor de NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) om te onderzoeken of er aanwijzingen bij de baby zijn voor Downsyndroom, Patausyndroom en Edwardssyndroom. Dit gaat door middel van een bloedafname bij de zwangere. Er is dus geen risico voor de baby. De NIPT ontdekt meer kinderen met Down-, Edwards- en Patausyndroom en de uitslag van de NIPT klopt vaker dan de uitslag van de combinatietest. De combinatietest bieden we daarom ook niet meer aan. Wil je weten hoe de test precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn? Wij zullen dit altijd in een gesprek met je bespreken. De NIPT kan uitgevoerd worden vanaf 10 weken zwangerschap en de uitslag duurt maximaal 2 weken. Indien er aanwijzingen gevonden worden bij de baby voor Down, Edwards, of Patausyndroom heb je de optie om een gesprek te krijgen voor prenatale diagnostiek bij een gespecialiseerd ziekenhuis. In de regio Rotterdam is dat het Erasmus Medisch Centrum. 

Aan de NIPT zijn geen kosten verbonden. Soms vindt de NIPT plaats op basis van een medische indicatie. Jouw verloskundige zal jou vertellen als hier sprake van is. Indien je in aanmerking komt voor vervolgonderzoek bij bijvoorbeeld een afwijkende uitslag zal dit worden vergoed. (Let op: dit gaat wel ten koste van het eigen risico) Voor meer informatie lees de folder informatie over screening op Downsyndroom, Patausyndroom en Edwardssyndroom.


Het structurele echoscopisch onderzoek rond 13 weken:

Bij een zwangerschapsduur van ongeveer 13 weken kun je structureel echoscopisch onderzoek laten verrichten. De 13 weken echo lijkt op de 20 weken echo. Echter, het is vroeger in de zwangerschap en daarom is de baby nog minder ver ontwikkeld. Het voordeel is dat sommige (ernstige) afwijkingen al wel te zien zij. Als er vervolgonderzoek nodig is, heb je meer tijd om te bepalen wat je met de uitslag doet.

In Nederland kun je alleen kiezen voor de 13 wekenecho als je meedoet aan de wetenschappelijke IMITAS studie. Die studie onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van de 13 wekenecho. Aan de ene kant lijkt het goed om al vroeg in de zwangerschap te weten of het kind een ernstige lichamelijke afwijking heeft. Je hebt dan meer tijd voor extra onderzoek en om te beslissen wat je met de uitslag doet. Aan de andere kant kan een vroege echo misschien ook zorgen voor extra onrust en onzekerheid. Meedoen aan de wetenschappelijke studie betekent dat de onderzoekers jouw gegevens mogen gebruiken. Je tekent hiervoor een toestemmingsformulier.


Het structurele echoscopisch onderzoek rond 20 weken:

Bij een zwangerschapsduur van ongeveer 20 weken kun je een structureel echoscopisch onderzoek laten verrichten. Deze echo heeft als doel een open rug of open schedel op te sporen. Daarnaast kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren. Ongeveer 3-4% van de baby’s wordt geboren met een aangeboren afwijking.

Een deel van deze aangeboren afwijkingen zijn zichtbaar op een structurele echo. De uitslag geeft dus geen garantie op een gezonde baby. Naast onderzoek naar afwijkingen wordt ook de groei van de baby gecontroleerd, de hoeveelheid vruchtwater en de locatie van de placenta. Tijdens dit onderzoek wordt alleen gebruik gemaakt van echoscopie.

Indien je kiest om dit onderzoek te laten uitvoeren kun je, als dit gewenst is, vragen of er ook een geslachtsbepaling kan worden gedaan. Als dit niet goed zichtbaar is vanwege de ligging van jullie baby is dit helaas geen indicatie om opnieuw een onderzoek in te plannen, het bekijken van het geslacht is geen ‘doel’ van dit onderzoek maar een extra optie. 

Aan de echo’s zijn geen extra kosten verbonden.

Voor meer informatie lees de folder: “Informatie over de 13 en 20 weken echo”